MŰVÉSZET
	    PROGRAMOK
	       MŰVELŐDÉS	
	
free templates joomla

Megint nem jöttél!

Ezért írok erről-arról, hogy olvashasd, miről maradtál le, ha olvasol egyáltalán…

Az előző számban a Versbusznál hagytam el az események fonalát. Maradjunk még a Magyar Költészet Heténél két program erejéig, amelyek az egyetemen zajlottak. Bár tudom, irodalmi műsorokról szólni remek kis világunkban elég égő dolog, de hadd égjen csak az én képem, s véletlenül se piruljon az, aki hátat fordít az ilyesminek!

Egy kedves barátom szófordulatával ékesen élve, a Kávészünet zenekar két ifjú titánja ott rúgta el a celebbé válás pöttyös labdáját, hogy folyton-folyvást erőltetik a versmegzenésítéseket. A kamarateremben is hallottunk néhány hangzatos, már-már populáris zeneiséggel felruházott klasszikust felcsendülni. Popovics György és Németh Ferenc ezúttal „csak” át- és összekötőszerephez jutott, hiszen a tematikus versblokkokat prózailag Lutter Imre, a Magyar Versmondó Egyesület elnöke adta elő.

József Attila virrasztás. Volt egy ilyen nevű költőnk is. Halála mondjuk nem volt dicső, pláne nem példaértékű, viszont születéséhez kötjük a Magyar Költészet Napját. Ez mondjuk, jelenthet valamit, esetleg ha időd engedi, nézz utána az úriembernek, keress rá, a google életrajzát, verseit stb. felkutatja neked. Most elég annyi, hogy egy maroknyi verskedvelő este fél kilenc és éjjel fél egy között sok szép költeményét szólaltatta meg.

Itt van egy másik szó, aminek lehet, hogy google lesz a vége: intarzia. Ha nem tudtad megtekinteni az aulában Gál István kiállítását, könnyen előfordul, hogy hirtelenjében nem ugrik be, milyen képeket, milyen technikával készít a balatonkenesei művész. Egyébként a tárlaton a tájképeken, városrészleteken, vagy éppen a finom humoron túl például a vonattal viaskodó József Attilával is találkozhattál (volna).

Nemrég egy egyetemünkön végzett irodalmi személyiség látogatott vissza alma materébe. Megnyugtató, hogy sok egyetemista bölcsész fiatal volt rá kíváncsi. Nem írnám ide, hogy mennyi az a „sok”, de a vállamon ülő kisördöggel nem bírok: egynél kevesebb… Vathy Zsuzsa a Veszprémi Vegyipari Egyetem Ásványolaj és Széntechnológia tanszékén végzett (ettől a mérnökjelöltek sem rohantak megnézni őt) a hatvanas években. Aztán Márai- meg József Attila-díjas írónő lett belőle. De nem csak legutóbb megjelent novelláskötetéről mesélt, hanem néhai férjéről, Lázár Ervinről is.

Végül meg kell jegyeznem visszakanyarodva a költészethez, miközben előre kellemes nyári időtöltést kívánok mindenkinek, hogy a Petőfi Versmondó Találkozón három egyetemistánk vett részt, derekasan helyt állt újságunkba rendszeresen író két kedves „kollégám” Klózer Kitti és Szalai Reni, az Egyetemi Versmondó Műhely oszlopos tagja, Battyányi-Nagy Annamária pedig megosztott első helyezést érdemelt ki. Gratulálok nekik!

FG, 2012. május

Rendezvénynaptár
Június
H K Sz Cs P Szo V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Tovább a naptárhoz...
KÉPEK
Tovább a Fotótárhoz...
Kapcsolat

Pannon Egyetem
8200, Veszprém
Egyetem u. 10.
Tel.: (+36) 88 624-289

E-mail
kozmuv@almos.uni-pannon.hu 

Facebook
 http://www.facebook.com/PEKultura

Kulturális referens
Felföldi Gábor (2005)

Kulturális ügyintéző
Winkler Szabolcs (1999)

Web admin
Kiss Levente (2015)
levente.kiss@almos.uni-pannon.hu

Tovább a Telefonkönyvhöz...