MŰVÉSZET
	    PROGRAMOK
	       MŰVELŐDÉS	
	
free templates joomla

Színház és világzene

Ennek a kis cikknek azt a címet is adhattam volna, hogy „Zsidó és arab”, mivel – sok más egyéb között – e két kultúra került terítékre a közelmúltban a kamarateremben.

A Magyar Dráma Napja kapcsán Vinnai András Lefitymálva című darabjával ismerkedtünk egy mosolyra fakasztó és egyben gondolatébresztő beszélgetés útján. A budapesti Gólem Színház (az ország hivatalos zsidó színháza) előadásszövege a zsidóság mai problémáinak görbetükre, a zsidósággal kapcsolatos közhelyeket hivatott kifigurázni, és olykor komolyan venni, olyan, a közélet számára tabu témákkal operál, mint az antiszemitizmus. Az előadás hangulatát a szerzőn túl a rendező, Borgula András, és az egyik főszereplő, Bánki Gergő idézte meg a darab egy-egy jellegzetes részletének felolvasásával. Az alkotókat az érdeklődő közönség mellett Czékmány Anna, a Színháztudományi Tanszék oktatója faggatta.

A Világzenei Estek sorozatban október elején az arab zenei világ elevenedett meg a Cosmos Trionak köszönhetően. Kövi Arthur Bálint, Franczia Dániel, Soós Arnold egyéni, izgalmas, egzotikus hangszer-összeállításban (cselló és különféle ütőhangszerek), modern felfogású kellemes hangzással szólaltatta meg az arab népzenéket. Jelentős szerep jutott a zenészek mellett Halas Adelaida színművésznőnek, aki a koncert szerves részeként az arab költészet gyöngyszemeit és Seherezádé történetét tolmácsolta. A meditatív produkció elkalauzolta a hallgatóságot a rejtélyes kelet birodalmába.

Végül az elmúlt események után egy hamarosan következő, nagyszabású rendezvényünket ajánlom mindenki figyelmébe: Orosz Zoltán harmonikaművésznek és kiváló zenészbarátainak koncertjét. Ízelítőül csak annyit, hogy a műsorban elhangzanak a világ mai meghatározó harmonika-előadóitól és -szerzőitől származó darabok, így szerepelnek a műsorban Richard Galliano, valamint Astor Piazzolla művei, de helyet kapnak a zenekar tagjainak saját szerzeményei is, valamint nagy hangsúlyt kap a délszláv népzene, hiszen Orosz Zoltán bácsalmási származása miatt e műfaj különösen sokat jelent a művész számára.

FG, 2012. október

Rendezvénynaptár
Június
H K Sz Cs P Szo V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Tovább a naptárhoz...
KÉPEK
Tovább a Fotótárhoz...
Kapcsolat

Pannon Egyetem
8200, Veszprém
Egyetem u. 10.
Tel.: (+36) 88 624-289

E-mail
kozmuv@almos.uni-pannon.hu 

Facebook
 http://www.facebook.com/PEKultura

Kulturális referens
Felföldi Gábor (2005)

Kulturális ügyintéző
Winkler Szabolcs (1999)

Web admin
Kiss Levente (2015)
levente.kiss@almos.uni-pannon.hu

Tovább a Telefonkönyvhöz...