MŰVÉSZET
	    PROGRAMOK
	       MŰVELŐDÉS	
	
free templates joomla

Versek nyújtotta szellemi szabadság

A közelmúltban került sor Veszprémben a Pintér Tibor előadóművész, rendező, népművelő emlékére rendezett VI. Országos vers- és prózamondó versenyre, amelyen két egyetemistánk is remekül szerepelt a felnőtt kategóriában. Marosvölgyi Gergely (MIK) elsőéves hallgató a harmadik helyet szerezte meg, míg a mesterképzésben részt vevő Battyányi-Nagy Annamária (GTK) megosztott első díjban részesült, valamint ő kapta az egész verseny legjobbjának járó Pintér Tibor Emlékplakettet.

Annamari, aki egyetemi évei alatt Kazinczy-érmet is kiérdemelt, idén tavasszal már „begyűjtött” egy első helyet a Petőfi Versmondó Találkozón, évről évre eredményesen szerepel az Egyetemi Ki mit tud?-on, tagja az Egyetemi Versmondó Műhelynek és a TIT Váci Mihály Irodalmi Színpadnak, nem rég a Közművelődési Titkárság adventi műsorában hallhattuk, nem csak verset mondani, de énekelni is. Vele beszélgettem.

Mióta foglalkozol versmondással? Gyerekkori szerelem?

Így is fogalmazhatnék. 11-12 éves lehettem, amikor először léptem pódiumra. Akkor még csupán jó mókának tűnt, mára azonban egyfajta hivatássá vált.

A művészi beszédet mennyire kamatoztatod a hétköznapokon?

Sajnos manapság ritkán jár „profit” azért, ha valaki szépen beszél, így csupán a magam és mások megelégedésére igyekszem odafigyelni, hogyan fejezem ki magam. Mottómnak tekintem Lőrincze Lajos nyelvész bölcs szavait, miszerint „A nyelv, magyar nyelvünk… legfőbb kincsünk, közösségszervező, összetartó erő.” Ennek szellemében próbálok kommunikálni nap mint nap – az egyetemen, a munkahelyen és a magánéletemben egyaránt.

Idén két rangos vers- és prózamondó versenyen végeztél az élen. Véredben van a versengés?

Érdekes, de egyáltalán nem. Illetve nem a versengés, hanem a maximalizmus hajt. Inkább kudarckerülő embernek tartom magam; sok komplexussal küzdök, de a versenyek során igyekszem legyőzni a félelmeimet és csak a verssel foglalkozni. Azonban ilyenkor óhatatlanul előtör belőlem a sikerorientáltság is, hiszen mégiscsak nyerni megy oda az ember.

Szükség van manapság a versszeretetre, versmondásra? Szívesen olvasnak, hallgatnak az emberek verseket?

Nem szeretnék általánosítani, ezért azt mondanám, vannak emberek, akik szeretnek olvasni/hallgatni verseket. Véleményem szerint nekem az a feladatom, hogy megtaláljam őket, és olyasvalamit közvetítsek feléjük, ami megérinti a lelküket.

Egyéni versmondóként vagy szerkesztett műsor részeseként szeretsz inkább érvényesülni?

Mindkettő nagyon izgalmas feladat. A legfontosabb számomra, hogy hiteles legyek a színpadon, és minden alkalommal arra törekszem, hogy maradandót alkossak.

A trófeák között hova kerül a Pintér Tibor Emlékplakett?

Ezen még nem is gondolkoztam… Egyelőre mindenhová magammal viszem, mert boldog vagyok, amikor rápillantok.

A Pannon Egyetem hallgatója vagy, remek versmondó, mivel töltöd még szívesen a szabadidődet?

Négy éve dolgozom egy fuvarozó cégnél, így nincs túl sok szabadidőm. Annak azonban nagyon örülök, hogy a kötelezettségeim miatt nem kell(ett) feladnom a versmondást. Márpedig számvitelesként tudom, hogy a kötelezettségek mellett – jó eséllyel – mindig ott van a követelés is: én pedig szinte követelem a vers által nyújtott szellemi szabadságot.


FG, 2012. december

Rendezvénynaptár
Június
H K Sz Cs P Szo V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Tovább a naptárhoz...
KÉPEK
Tovább a Fotótárhoz...
Kapcsolat

Pannon Egyetem
8200, Veszprém
Egyetem u. 10.
Tel.: (+36) 88 624-289

E-mail
kozmuv@almos.uni-pannon.hu 

Facebook
 http://www.facebook.com/PEKultura

Kulturális referens
Felföldi Gábor (2005)

Kulturális ügyintéző
Winkler Szabolcs (1999)

Web admin
Kiss Levente (2015)
levente.kiss@almos.uni-pannon.hu

Tovább a Telefonkönyvhöz...