MŰVÉSZET
	    PROGRAMOK
	       MŰVELŐDÉS	
	
free templates joomla

Irodalom és folklór

Manapság ha a kulturális életről van szó, a zene viszi a pálmát, hatványozottan igaz ez a fiatalabb korosztályok esetében. Persze nem is lehet ez másképp, hiszen a tévécsatornák ontják magukból a különféle énekes tehetségkutatókat. A trenddel mi sem megyünk szembe, de az Egygitáros Minifesztivál sikere mellett három irodalmi program is belekerült a Közművelődési Titkárság ősz eleji kínálatába.

A Városháza kérésére a Mobilitási Héthez felolvasó esttel kapcsolódtunk, melyen a közlekedés, a gépjármű volt a téma. A távolmaradók nem is gondolnák, milyen gazdag a magyar irodalom ebben a körben. Petőfitől Karinthy Frigyesig, József Attilától Varró Daniig igen sok, érdekes írás hangzott el. A résztvevők között volt például pénzügy és számvitel, programozó informatikus, gépészmérnök és persze magyar szakos hallgató, továbbá külsősök is bővítették a felolvasók táborát.

A Magyar Dráma Napját immár hagyományosan a Színháztörténeti Tanszékkel közösen ünnepeljük, mely Madách Imre színművének, Az ember tragédiájának 1883-as ősbemutatója tiszteletére szeptember 21-én van. Idén ebből az alkalomból Székely János monodramatikus poémáját Kiss T. István, a Pannon Várszínház színésze mutatta be az egyetem kamaratermében. Az előadás hatását mutatja, hogy a megégetett parasztvezér kálváriája végén mindenki döbbenten ült a helyén, s a felszabadult nézői tapsokra perceket kellett várni. A közönség szívesen maradt az előadást követő izgalmas műhelybeszélgetésre, aminek keretében többen a vastrónt is kipróbálták.

2005-ben nem gondoltuk volna, hogy az Egyetemi Folklórhét így kinövi magát, és kilencedik alkalommal is megrendezésre kerül majd. A szokásoknak megfelelően a tanár-diák meseolvasással indítottunk, ami remek hangulatban 17 vidám, tanulságos magyar népmesével, és három veszprémi dékán részvételével zajlott. Utóbbi jól jelzi a rendezvény erejét, és szép, követendő példát állít az egyetemi polgárok, a karok hallgatói elé. A mese nem csak a gyerekeké, a közösségi szellem pedig ilyen könnyed együttléteken épül igazán.

Szerencsére közösségi együttlétekben a további napokon sem volt hiány. Az egyetem néptánc körére alapozva kedden táncházat tartottunk, ahol a talpalávalót a Kőris Zenekar húzta, a táncokat pedig Kondics Gergely, a Kurázsi Táncegyüttes táncpedagógusa tanította.

Szerdán színes szőttesek élénkítették fel az aulát. A budapesti Haris Máriának, aki népi iparművész és a Népművészet Mestere, egyénileg készített munkái (falvédők, ruhák, sálak) november 4-ig megtekinthetők. A kiállítást Farkas Balázsné, a Veszprém Megyei Népművészeti Egyesület elnöke nyitotta meg, a rendezvény fényét tovább emelte az egyetemi énekkar vezetője, Petrőcz Mária megkomponált népdalcsokrával.

Csütörtökön következett a nótaest és a borkóstolás. A Magyarnóta Kör és a Veszprémi Egyetemi Kórus tagjai, illetve a megjelent vendégek vidáman daloltak együtt Nádasi Elemér tangóharmonikással, pláne az ötféle jóízű egyetemi bor megkóstolása közepette, melyeket Hermann Viktória, a Georgikon Kar borásza mutatott be.

A kilencedik Egyetemi Folklórhét, mint rendesen, táncvigalommal, batyus bállal zárult. Timár Lajos tanár úr celebrálása mellett különféle népek táncai szerepeltek az ünnepélyesen felöltözött sokadalom táncrendjén.
Jövőre jubilálunk!

FG, 2013. október

Rendezvénynaptár
Június
H K Sz Cs P Szo V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Tovább a naptárhoz...
KÉPEK
Tovább a Fotótárhoz...
Kapcsolat

Pannon Egyetem
8200, Veszprém
Egyetem u. 10.
Tel.: (+36) 88 624-289

E-mail
kozmuv@almos.uni-pannon.hu 

Facebook
 http://www.facebook.com/PEKultura

Kulturális referens
Felföldi Gábor (2005)

Kulturális ügyintéző
Winkler Szabolcs (1999)

Web admin
Kiss Levente (2015)
levente.kiss@almos.uni-pannon.hu

Tovább a Telefonkönyvhöz...