MŰVÉSZET
	    PROGRAMOK
	       MŰVELŐDÉS	
	
free templates joomla

Megint lemaradtál róla?

Immár harmadszor rendeztük meg az egyetemi Folklór hetet. A rendezvény kiteljesedett, ellenben az érdeklődés a tavalyi alatt maradt. Ejnye-bejnye! Sokan sok jó programról maradtak le, lássuk csak:

Október 1. Mesemondás és nótaest. A magyar népmesék csodálatos világába csöppentünk bele a Folklór hét kezdetén. Rászedtük az ördögöt, erővel királlyá tettük a diákot, megmentettük a pipét, tulipánná változtattuk a királyfit – lelket melengető történeteken derültek mesét olvasók és hallgatók egyaránt. Az esti mese hosszúra nyúlt, hiszen a mesemondó széket újra és újra elfoglalta valaki: Bagin-Csondor Henrietta, Barsi Gábor, Bauer Anna, Biró Viktória, Egyházy Tiborné, Jancsik András, Königné Dohanics Márta, Magyar Attila, Mészáros Péter, Speiserné Bognár Krisztina, Speiser Ferenc, Szász Lőrinc, Tischler Barbara, Zagyva Richárd. De még koránt sem tértünk nyugovóra! Nádasi Elemér elhúzta a nótánkat. Talán még most is játszana tangóharmonikáján, és mi még most is lelkesen énekelnénk, táncolnánk, ha be nem rekesztettük volna az örömteli, borgőzös mulatozást. Mert hat féle bor került elő az este folyamán Hermann Viktória borász rekeszeiből. Belekóstolhatott mindenki a Georgikon fehér, vörös boraiba és rose-jába. Magyar nóta, zene, bor – mégis alig több mint harminc embernek kellett elfogyasztania a harminc palack szőlőből nyert finom nedűt.

Október 2. Néptánc és népzene. A Honvéd Bakony Táncegyüttes látványos, mozgalmas előadásán a magyar-erdélyi, színes népviseletben fellépő fiatalok táncoltak sárpataki forgatóst, somogyi üvegest és kanásztáncot, szatmári botolót, kalotaszegi legényest, meg persze még mást is, de Barsi Gábor néptáncos barátom hirtelen ennyit tudott felidézni, mikor rákérdeztem eme cikk megírásának segítése végett. Szintén tőle tudom, hogy a Baksa Kata népdalénekessel felálló kiválóan muzsikáló Kőris Zenekar nagyjából igazodott az előttük fellépő néptáncosokhoz, és hasonló tájegységekre kalauzolta a hallgatóságot. Játszottak kalotaszegi, mezőkölpényi, mezőségi, szatmári, moldvai népi dallamokat.

Október 3. Táncház. A Kőris zenekar ezen az estén nem ülő és pusztán hallgató közönségnek húzta, hanem a Komakút Tánckör vezetésével a néptáncé volt a főszerep. A félszáz tánckedvelő tanulhatott tyukodi, széki, moldvai alapokat, és vidám hangulatban mozoghatott a vérpezsdítő népi ritmusokra. A foglalkozások szerdánként az N épület büféjében folytatódnak!

Október 4. Népek táncai. Méltó befejezése volt az idei Folklór hétnek a Jó Hangulat Klub szokásos csütörtöki táncos vigassága. Timár Lajos ezúttal külön a magyarországi nemzetiségek hagyományaiból táplálkozó tánccsokrot állított össze, de persze nem hiányozhatott a világ más népeinek tánca sem, mint például a görög, izraeli, ír, délszláv, német, dél amerikai lánc-, kör- és sokpáros táncok. A Jó Hangulat Klub tíz éve már, hogy nagy népszerűségnek örvend egyetemünkön, a könnyen elsajátítható, a hétről hétre feleleveníthető koreográfiák, a partnerkényszer hiánya és persze a jó hangulat miatt.
Így fest egy Folklór hét a Pannon Egyetemen. Jövő őszre hasonlóan színvonalas, gazdag kínálatot ígérhetek. Találkozunk?

FG

Rendezvénynaptár
Június
H K Sz Cs P Szo V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Tovább a naptárhoz...
KÉPEK
Tovább a Fotótárhoz...
Kapcsolat

Pannon Egyetem
8200, Veszprém
Egyetem u. 10.
Tel.: (+36) 88 624-289

E-mail
kozmuv@almos.uni-pannon.hu 

Facebook
 http://www.facebook.com/PEKultura

Kulturális referens
Felföldi Gábor (2005)

Kulturális ügyintéző
Winkler Szabolcs (1999)

Web admin
Kiss Levente (2015)
levente.kiss@almos.uni-pannon.hu

Tovább a Telefonkönyvhöz...