Pannon Egyetem
Ugrás a tartalomhoz

Művészet, Programok, Művelődés Kultúraszervező Csoport

kultura logo

Az Egyetemi filmklub 2006 őszén éledt újjá a Pannon Egyetemen hosszú csipkerózsika álmából. Azóta alkalmanként zajlanak vetítések az E épület kamaratermében. A filmeket projektorral, DVD-ről játsszuk le, az élményt házimozi-rendszer és nagyméretű vetítővászon segíti. A filmvetítések közvetlenül a gyártó illetve a forgalmazó hozzájárulásával, engedélyével történnek (többnyire a kópiákat is ők bocsátják rendelkezésünkre – köszönet érte!).
Egy-egy alkotás az elmúlt évek kínálatából (az ismertetők forrása a PORT.hu):


2006 – A SZABADSÁG VIHARA

amerikai dokumentumfilm, 90 perc, 2006
rendező: Colin K. Gray, Megan Raney
executive producer: Quentin Tarantino, Andrew G. Vajna, Lucy Liu, Rose Lizarraga, Amy Sommer
1956. december 6. A melbourne-i olimpiai vízilabdatorna elődöntőjében a magyar és a szovjet csapat méri össze erejét. Alig egy hónappal a magyar forradalom drasztikus leverése után a medencében immáron egyenlő feltételek mellett politikai eseményektől feltüzelt játékosok küzdenek.
Az alkotók célul tűzték ki, hogy filmjük a fiatal közönség számára is világosan tárja fel az 1956 őszén a szovjet uralom alól fellázadó magyarok történetét, és tették feledhetetlenné a híres-hírhedt, véres vízilabda-mérkőzés párhuzamával.


 2007 – 56 CSEPP VÉR

magyar musical, 90 perc, 2007
rendező: Bokor Attila
szereplők: Kaszás Attila, Alföldi Róbert, Palcsó Tamás, Keresztes Ildikó
Történetünk egy kicsinyke, határ menti településen zajlik, mely valós keresztmetszete a rettegett '50-es évek terrorjának. 1956. október 23-án, az ÁVÓ a helyi orosz parancsnok lányának születésnapjára bált rendez. Ezen a bálon a fiatalok összecsapást terveznek a helyi karhatalmistákkal. A terv meghiúsul, mivel a budapesti forradalom kitörésének hírére a bál félbeszakad. Ekkorra már Juli, a helyi ávós parancsnok lánya és Robi, a fővárosból kitelepített színész fia egymásba szeret. Lehet-e ebben a forradalmi helyzetben a két ellentétes oldalon álló szerelmes szív egymásé?


2008 – MACSKAFOGÓ II. A sátán macskája

magyar animációs film, 89 perc, 2007
rendező: Ternovszky Béla
Grabowskit újra akcióba szólítják. A dzsungel mélyén élő macskapopuláció ugyanis továbbra sem hagyott fel az egerek üldözésével. Vadászat közben elkapják a Stanley nevű újságíró egeret, akinek persze eljár a szája. A lényeg, hogy a cicók és a sajtzabálók ismét egymásnak esnek. A küzdelemből természetesen nem maradhat ki Fusimisi professzor zseniális találmánya, amely az elmúlt húsz évben majdnem berozsdásodott és persze Grabowski sem. Ugyan az évek felette sem szálltak el nyomtalanul, ám kész megmutatni, hogy még mindig egér a talpán.


2009 – GOOD

angol-német filmdráma, 96 perc, 2008
rendező: Vicente Amorim
főszereplő: Viggo Mortensen
Történet egy átlagemberről, egy tanárról, aki a náci uralom önkénytelen tanácsadója lesz. Arról, hogy hogyan jut pokolra egy "jó" ember az élet keresztútjain. A film a barátságról és a választásról mesél, és arról, hogy az emberek hogyan továbbítják ezt. Emberek, akik megtapasztalják, hogy minden, amit az életben teszünk, következményekkel jár.