Pannon Egyetem
Ugrás a tartalomhoz

Művészet, Programok, Művelődés Kultúraszervező Csoport

kultura logo

Veszprémben összegyetemi szinten a kulturális élet fő ápolója a Kultúraszervező Csoport, amely tulajdonképpen egy mini művelődési házként működik, már ami a programkínálat sokszínűségét, illetve a rendezvények lebonyolítását illeti. A művelődési élet központja az E épületi kamaraterem, ahol rendszeres a kínálat, a szorgalmi időszakban kedd esténként folyamatosan zajlanak a változatos kultúrprogramok. (A hét más napjaira az aulába, a konferenciaterembe, a konferenciaközpontba is szervezünk alkalmi jelleggel programokat, mert a hét más napjain a művészeti csoportok próbái zajlanak a kamarában.)

A mai napig fontosnak tartjuk azt a szellemiséget, amit még az 1980-as években fogalmaztak meg elődeink az egyetemi közművelődéssel kapcsolatban: Az egyetemen folyó közművelődési tevékenység célja a nevelési és oktatási folyamat, illetve az értelmiségivé válás részeként elősegíteni az általános műveltség kiszélesítését, a szakmai és társadalmi közéletben való cselekvő részvételhez szükséges egyéni képességek és készségek fejlesztését, a megvalósításhoz szükséges feltételek biztosítását. Az egyetemi közművelődési munka feladata a hallgatók művelődés iránti igényeinek felkeltése, általános és szakmai műveltségének gyarapítása, művelődési szokások kialakítása; a kulturális értékfenntartó, értékmegőrző és értékközvetítő tevékenységre történő felkészítés; diákhagyományok ápolása; a hallgatók, az egyetemi dolgozók és a városi környezet lakosai számára – a meglévő feltételek keretei között – művelődési és szórakozási lehetőségek biztosítása.

Amikor 2005-ben megkezdtem a munkát a kulturális nevelést tűztem zászlómra, mert muszáj a fiatalság érdeklődését piszkálni, alternatívákat nyújtani az egyetemistáknak a szabadidő hasznos eltöltésére a virtuális világon túli közösségi létélmény, lelki felszabadulás, személyiségépítés muníciójául (még ha ez a kultúra-fogyasztói réteg manapság nem is lesz nagyarányú). Mindez jelentős fordulópontjához 2014-ben érkezett el, értékközvetítő tevékenységünk kreditálva lett. Ennek a kezdeményezésnek köszönhetően újabb és újabb hallgatók ismerkednek meg, találnak rá a sokrétű művelődési lehetőségekre. A fiatalok elbeszélgetéseken adnak számot a féléves tapasztalatokról, visszajelzésük iránymutató a jövőbeni programok alakításához.

A Kultúraszervező Csoport állandó zenei műsorelemei keretében helyi és országosan elismert zenészek egyaránt rendszeresen megfordulnak az egyetemen (a néhai Benkó Dixieland Bandtől a Magyar Jazz Quarteten át a Kávészünetig – Hobotól Lovasi Andráson át Sebestyén Mártáig – Tóth Verától Orosz Zoltánon át Petruska Andrásig…). 2005 óta a Gitáros Esték sorozatban akusztikus jellegű kamarakoncertek, 2008 óta a Zenei Csemegék sorozatban nagyzenekari (gyakran jazz) produkciók, 2010 óta a Világzenei Estek sorozatban pedig a különböző népek izgalmas zenei irányzatainak bemutatói zajlanak. 2012-ben lett az őszi szemeszter állandó kínálata az Egygitáros Minifesztivál.

A zenei vonal mellett 2005 óta minden ősszel megrendezésre kerül az Egyetemi Folklórhét, amely öt napon keresztül a néphagyomány egyes elemeivel ismerteti meg a közönséget az egyetemi öntevékeny csoportok aktív bevonásával (tanár-diák meseolvasó est, táncház, népzenei koncert, népművészeti kiállítás, vásári komédia, népi játék, nótaest, borkóstolás). 2006 óta minden tavasszal megrendezésre kerül az Egyetemi Ki mit tud?, a Pannon Egyetem művészeti vetélkedője. 2006-tól indult újra útjára az Egyetemi Filmklub is, alkalmi vetítésekkel. Az egyetem kulturális kínálatát 2011 óta színesíti a Pannon Polgár elnevezésű beszélgetős est, ahol a művészeti életben (is) jeleskedő egykori és jelenlegi egyetemi polgárok vallanak munkásságukról, hobbijukról. A legújabb programelem pedig 2013 óta van jelen az egyetemi művelődés életében, az Adventi Művészeti Gála, ami a Pannon Egyetem művészeti csoportjainak kulturális bemutatója.

Mindezek mellet nagy jelentőséggel bírnak az egyetem polgárainak szóló kulturális pályázataink, mint az író-, fotó- és grafikapályázat (két előbbit már középiskolásoknak is meghirdettük); illetve az egyetem B épületének aulájában megvalósuló, széles réteget megmozgató képzőművészeti kiállítások; valamint az egyetem művészeti csoportjainak bemutatói. De említhetném még a különféle színpadi előadásokat, irodalmi esteket, táncos produkciókat, énekkari fellépéseket, komolyzenei koncerteket, szervezett színházlátogatásokat, nemzeti ünnepeink méltó megünneplését, továbbá a nyári művészeti táborokat (vers, dráma, tánc).

Felföldi Gábor, kulturális referens