Pannon Egyetem
Ugrás a tartalomhoz

Művészet, Programok, Művelődés Kultúraszervező Csoport

kultura logo

12 GorogEst 010  2012 neofolk 010 resize  DSC09139 

Új, de remélhetőleg tartós programsorozattá válnak kínálatunkban a különböző népi ihletettségű zenei koncertek. Franczia Dániel zenész egyetemi hallgatónk hathatós segítségével bonyolódtak le 2010 tavaszán az első bemutatók a következő előadók, zenekarok felléptével:

SAMBA DE LA NOCHE ZENEKAR

Mihók Anita zenész, énekes, gitáros évek óta játszik egyedül, duóban és nagyobb formációkban is. A Zeneművészeti Főiskolán elvégezte a klasszikus gitárszakot, majd műfajt váltott, jazz-t tanult és kialakította saját stílusát. Először a bossa nova-k világában mélyedt el, majd saját számokat kezdett írni, melyek a latin irányvonalat képviselik jazz-es elemekkel, sok improvizációval fűszerezve. Különböző meghívásokat kapott Németországba, Svájcba, Lengyelországba és Kanadába. 2003-ban megalapította jelenlegi trióját, mely Samba De La Noche néven 2007 végén mutatta be debütáló CD-jét.

BAKOS ÁRPÁD ZENEI ESTJE

„Zenészként és zeneszerzőként is mindig fontosnak tartottam az új utak és lehetőségek keresését a zenében. Egy-egy út megtalálása lehetővé teszi azt az utazást, ami megnyitja a régmúlt kapuit és hozzásegít ahhoz, hogy megtaláljuk azokat a zenei megoldásokat és formákat, amik valójában nem is tűntek el, csak az idő nehéz pora betakarta őket. Feladatomnak tekintem ezeknek a dallamoknak és ritmusoknak a felszínrehozását és bemutatását. Szeretném, ha ez a zene nemcsak reproduktív zene lenne, h anem élő és eleven izzó erővel újjászülető muzsika is. Kortárs népzene ez: a múltban gyökerező, de a mában élő. A magyar archaikus zene kutatásakor több olyan út közül is választhatunk, amelyek különös kalandra hívnak bennünket. Az általam választott út egyike a lehetséges utaknak. Szerencsésnek tartom magam, hogy azon földrajzi útkereszteződésen élek, ahol a Kelet találkozik Közép-Európával és a Balkánnal.”

BRAN EGYÜTTES

A Bran együttes 1993 óta a magyarországi ír zenei élet egyik legfontosabb résztvevője, rangos népzenei rendezvények és fesztiválok állandó szereplője. A zenekar legfőbb erénye, hogy az általuk játszott dallamokat saját írországi gyűjtéseik anyagából válogatják össze - így képesek arra, hogy a hagyományos ír zenét teljes sokszínűségében mutassák be: repertoárjukon megtalálhatóak a vidám kocsmadalok mellett a balladisztikus hangulatú ír- és angol nyelvű énekek, a régi hárfás hagyomány dallamai és a virtuóz hangszeres játékot igénylő, friss tempójú népi tánczenék is. Az együttes koncertjei kulturális események, melyeken az ír zene és tánc mellett a szigetország történelme, mitikus hagyományai, folklór és mesevilága is megelevenedik.

ANZÉ ZENEKAR

A 2005-ben született ANZé zenekar ezen időszakában Weöres Sándor költeményeiből válogat, melyeket egy - a megszokottól eltérő - olyan zenei köntösbe öltöztet, mely nem tartalmaz magyar, balkáni, és általában népzenei motívumokat. Ellenben ambient, klasszikus, jazz, funky, drum 'n' bass elemeket - egyebek mellett - igen. Az általuk kiválasztott versek - általában - nem azok, amelyeket már mások feldolgoztak. Dalaik nagyrészt létkérdésekkel foglalkozó filozofikus versei a költőnek. Az előadás sajátos képi világgal is segít a hallgatónak az elmélyülésben, egyfajta meditatív atmoszféra kialakulását hozva létre.